Sunday, April 18, 2010

once upon a time in mrsm pengkalan hulu!!!!!



Memang aku dah lama nak masuk sekolah2 terpilih. x kisah lah SBP, MRSM, Royal Military College atau
private school. selalu baca majalah E-Siswa dan Fokus SPM sebab banyak kisah2 menarik tentang dunia sekolah2 kategori ni. pertandingan sampai oversea, scholarship dan alumni yang berjaya.



masa mula2 nak masuk skolah,
rasa takut pun ada. aku terus terang kata, memang aku takut dengar perkataan 'raging' ni. ye la, ramai adik beradik aku masuk asrama. diorg ada juga cerita tentang 'raging'. alhamdulillah, aku masuk form 4, dan kebetulan aku 1st batch. so, aku la senior. dan alhamdulillah, aku bangga jadi warga MRSMPH. sepanjang 2 tahun aku sekolah situ, memang sekali pun xde 'raging'. cikgu, senior dan junior saling menyayangi. semoga budaya ni kekal sampai sekarang. 1st batch dah corakkan budaya dengan baik sekali.

tiba di pagar MRSMPH....
WOW
org first jumpa..
SAFFURA. dia yg sambut kat depan office. almaklumlah, kita ni cuma second intake...
first sight on her, looks pretty too. maybe sebab time tu dia terlebih bergaya x tau la (terlebih puji ke)
so, aku daftar kat bilik seminar.. first time jumpa cikgu zam.
then, masuk bilik psp, jumpa plak fikri, syamil, athirah boey (with her PDA).and also PAK HASSAN.
ayah syamil asyik tanya je kat microphone.. hoho, cam diplomat plak.
new room in da town. L110. sedap bunyi, x tau la kalau boleh bawak tuah plak..
new teammate a.k.a org yg akan aku tgk mukanya hari2 adalah:
syamil, fikri, azlan, naza (ketua bilik)
3 org lagi x datang (mungkin sebab terlalu HULU kot, dan dah pertengahan tahun)
azlan suka tido. time exam dia jadi kelawar (revision)
syamil hardwork
fikri study smart, yet bijak bahagi masa
naza good mate, kadang2 malas, kadang2 rajin

1st memory
malam pertama kat mrsm ph.
sume gi prep. yg 2nd intake kena gi bilik psp. ada orientasi..
aku dgn azlan paling lewat. kami pun cari2 la mana dia tempat yg bernama 'bilik psp'.
blok bangunan dah la banyak. tgh cari2 tu, aku dgn azlan berdua dlm gelap2 keluar dari ASPURA. jalan perlahan2 ke dewan makan, melintasi dan dgn pantasnya ke blok satu lagi..
dgn tujuan dan azam yg murni, pergi ke orientasi. dlm samar2, kami pun berlegar2 di blok yg satu lagi tu. kami pusing2, cam org sesat. gelap2 plak tu. tiba2, aku terperasan nama bilik. eh, ini no bilik P berapa ni. jap2... something wrong here. azlan memang x perasan. aku cakap kat azlan. "wei, rasanya kita dah masuk ASPURI ni ," azlan yg tersedar dari lamunan beliau yg entah apa2 tu, terus mengiyakan agakanku. lalu, dgn sepantas kilat, kami berlari tanpa menoleh ke belakang lagi. dgn segala kudrat yg diberikan oleh-Nya, kami bergegas ke blok akademik yg sebetulnya dan straight ke bilik psp. nasib kami memang amat baik.. kalaulah warden perempuan nampak, WE'RE DEAD!!!!

2nd memory
lepas cuti pulang bermalam pertama.
masa nak balik ke sekolah semula..bersama family. almaklumlah, first time duduk asrama, so, ingatkan masuk maktab x payah la pakai baju sekolah. pakai la t-shirt kolar, seluar slack, bersandal...
dengan selambanya minta kad outing kat pak guard. unluckily, cikgu YON pun in da HOUSE!!!
ADOI,, "cikgu, boleh minta kad outing,"dgn mudahnya baginda bertitah yg maksudnya....
"esok pergi mintak kat PAK HASSAN kat pejabat," OH NOOOO!!!.... KASIHKU... SAMPAI DISINI, KISAH KITA, JANGAN TANGISI KEADAANNYA....( LAGU JANUARI).....
SO, balik la asrama dengan hampa, dgn penuh kebimbangan..
tetiba, fikri sampai kat bilik. dan yg paling bestnya, dia pun x pakai BAJU SEKOLAH.(sorry fikri. xde niat jahat pun) HAHAHA.
SO, berani la sikit nak jumpa PAK HASSAN esok.
esoknya, hari yg dinanti2kan.. aku dgn fikri memang gabra habis, menggigil satu badan nak mengadap TUANKU HASSAN.
so, kami pun pergi la pejabat time rehat dlm pukul 10.45 am la.
masuk pejabat, terus masuk bilik PAK HASSAN.
dia tanya kenapa x pakai baju sekolah masuk maktab, ingat samseng ke. so, kena la basuh ngan baginda di situ. last skali, hukuman Baginda yg paling terkenal dlm kalangan warga maktab. aku pegang fikri punya dada, fikri pegang aku punya. baginda suruh kami cubit kuat2. aku bisik dekat fikri, suruh buat perlahan2 je, tapi dia buat kuat la pulak kat aku. terasa menusuk sakitnya. so, aku pun menguatkan la pulasanku. dia x nak mengalah. dia pun UP LAGI..HMMM, aku pun UP jugak la...(plan fail)..penat aku. rasa cam dah lebam dah. x tau la kalau fikri pun rasa camtu jugak. ingatkan dah selamat la.. rupa-rupanya, malang tidak berbau.......sudah jatuh ditimpa tangga.
ada lagi buah tangan dari baginda. TIADA OUTING 1 BULAN. (rasa nak menjerit)
fikri hanya mampu tersenyum..


3rd memory
kisah bagaimana aku mula mengenal dan terjadi? Badan Wakil Pelajar.
disebabkan aku pelajar 2nd intake. masuk lambat. so, x tau apa tu wakil pelajar. ingatkan kat universiti je yang ada. sebab aku ketua pengawas batch aku dari darjah 2 sampai form 4. so, aku tau tu je la. masa tu lebih kurang bulan 5. semua pelajar tgh riuh tentang kempen pilihan raya student. student boleh pilih nak jadi pengawas (LDP) atau BWP. aku x nak la menyusahkan diri amik risiko berkempen. belum tentu menang. pengalaman pun xde. aku pun amik la borang LDP sebab memang dah bidang aku. masa tu antara yang menyinar adalah saiful (aku tabik dgn dia sebab dia selalu conduct perhimpunan dan tegas. siap cakap kat dia yg dia boleh jadi ketua BWP. kebetulan dia homeroom aku. lagi la bangga), faiz (ketua imam. sume student respect), zahid (imam dan sport. famous dikalangan junior yg suka sport) dan aiman (mula2 nampak memang boleh kata antara form 4 terhensem, personaliti yg cool, pendiam, rasanya famous dikalangan perempuan. kadang2 terdengar nama dia dlm kelas aku sendiri) 
kekuatan aku pulak sebab aku ada sokongan 2nd intake dan jugak ramai junior respect dan kenal aku walaupun aku 2nd intake. aku memang sayang dgn adik2. kalau boleh nak duduk dgn diorg semua dari pagi sampai malam. datang surau je, aku salam sume lelaki. memang aku perasan, junior suke pada senior yg baik pada diorg. aku pun suka gak kalau ada senior camtu. so, aku pun hantar la borang LDP kat cikgu. satu malam, kat surau. 20 nama2 yg terpilih untuk pilihan raya BWP diumumkan. banyak nama2 yg terpilih memang sudah dijangka sebab pengaruh 1st intake memang established. 2nd intake org belum kenal. tetiba, nama aku tercalon. satu2nya 2nd intake, yg x mohon pun sebenarnya. aku tanya cikgu tu kenapa aku tercalon? ramai junior request cikgu2 supaya masukkan aku sekali. 
NOO!!!!! cabaran aku baru sahaja bermula.
aku memilih 2 org pelajar form 3 sebagai pencalon aku. malam manifesto memang syok! macam2 manifesto hebat dipersembah untuk memikat hati rakyat. antaranya, student perempuan boleh pakai tudung warna-warni masa waktu prep dan student boleh bersukan selepas prep malam. memang sume kena kritik dgn cikgu juri sebab langgar peraturan. langkah berhati2. aku nye manifesto, adalah cikgu dan pihak pentadbiran telah menyediakan yg sebaiknya utk student. so, hargai jela.(camtu pun kira manifesto ke) fuhh selamat.
minggu berganti minggu. aku pun dah lupa pasal election hari tu.

hari keputusan tiba. sume kerumun kat board blok akademik. x sangka, dari 20 calon, aku nombor 7 termasuk perempuan. kalau lelaki sahaja, aku nombor 4 bawah qayyum (naib presiden BWP & presiden LDP). so, 12 org 1st meeting BWP dgn cikgu badrul utk pilih jawatan. pilih punya pilih. aku sorg je xde jawatan lagi. cikgu badru tanya aku nak jawatan apa? keusahawanan boleh? maka, dengan rasminya aku memegang portfolio keusahawanan dan kerjaya. dibawah bimbingan ustaz sabri. alhamdulillah. lega dapat penasihat sporting, xde langsung mengkritik, memang ustaz penyayang. satu portfolio yang cukup korporat, gah dan paling kurang stress (x pernah kena marah dgn cikgu, warden atau pak hassan sebab ni bukan tugas harian macam portfolio lain). tapi, perlu bersaing dgn persatuan usahawan muda (PUM). sama macam RTM lawan TV3. walaupun kitorg yang berkuasa dan buat peraturan, diorg lagi berkaliber dlm berniaga. tabik dgn adil (presiden PUM) dan ustaz penasihat PUM (lulusan al-azhar, pakai kereta BMW 320i, main FOREX. layak jadi advisor PUM). team dlm exco aku memang aku pilih yg kamcing, otak gila2 cam aku gak, payah nak serius. so, seronok la dpt kerja bersama diorg walaupun kerja agak kelam kabut dan diorg selalu buat keputusan berbanding aku. teamwork makes dreamwork ^_^



4th memory
time ni hujung tahun 2008 dah. semua dah fikir nak balik. kena beli tiket bas. so, tetiba la plak, duit tgh sengkek. (terlebih sedekah mungkin) hmm. so, keluarga pos duit sebab belum buat kad maybank lagi masa tu. cadang nak outing la. boleh keluarkan duit kat pejabat pos. yela, cikgu HOMEROOM (ENGKU NORAZLIN iaitu isteri Pak HASSAN) baru bersalin, x boleh la minta tolong dia. camna nak buat ni ye. so, satu hari, time maghrib kat surau. PAK HASSAN bagi ceramah perdana kejap. habis je dia bagi ceramah, terus kejar dia sampai ke pintu surau. bermulalah perbualan yg amat hangat.. Layannn.... zassss
H: HASIF
P: PAK HASSAN

H: Assalamualaikum, cikgu. nak mintak tolong sikit.
P: waalaikumsalam. ada apa.
H: saya punya duit dah habis, boleh tak kalau saya nak keluar kejap tengah hari esok.
nak ambil duit, cikgu.
P: kamu ni!! suruh la cikgu homeroom kamu keluarkan duit. apa dia buat, malas sangat. takkan
membesarkan perut je kot. cakap kat dia suruh keluarkan. sapa nama cikgu homeroom
kamu tu.
H: tapi cikgu homeroom saya CIKGU ENGKU LIN.
P: ..................senyap.......................( muka merah padam) ( dah malu )
kamu ni!!! asyik nak menyusahkan cikgu kamu je.. cuba la faham sikit...
dah, esok kamu naik van maktab pergi keluarkan duit kamu
H: baik cikgu, terima kasih cikgu...

4th memory
one day, kelas 508 pegi makmal fizik.
kelas kami cikgu syukri yg mengajar (dengar nama dia je dah seram)
so, time tu tajuk yg kami belajar adalah bernoulli principle.
cikgu syukri suruh sume ambil kertas A4, tiup kertas tu.
aku dgn syamil main2, tiup x terangkat. so, cikgu syukri suruh kami ke depan. dia still senyum lagi. syamil serius, tapi aku main2 lagi. tiba2, cikgu syukri mengamuk. HASIF!!!
pergi naik meja cikgu ni sekarang!!! baik cikgu, baik...(seram gila)
tanggal kasut, terus naik meja. tiup kertas depan kengkawan (cam fun fair). kelas sebelah (507) dengar kat sebelah cikgu syukri menjerit..
sejak itu, aku hormat gila cikgu syukri. x mengantuk langsung (takut gila)
nak salam dia pun takut...hihi, sorry cikgu....

5th memory

lebih kurang mid-2009 

ketika hampir tiba malam dinner form 5.
terngiang-ngiang di telinga,
''nak hasif shuffle'' ''hasif dgn meor shuffle'' dan bermacam-macam lagi bunyi-bunyian pelik dan menyeramkan. hmm. sebenarnya, diri ni x tau langsung shuffle.
but, ramai undi supaya aku shuffle.. WHAT???? I MEAN WHAT!!!!
KABUS2 MENYELUBUNGIKU........
BACK TO THE STORY
HMM, time tu dah panas dah isu2 pasal dinner form 5. sapa yg perform, sapa dpt anugerah.
tetiba, presiden kelas 508, nik syafiqah tetiba bertitah, HASIF, AKU NAK KAMU SHUFFLE DALAM PERSEMBAHAN TU NANTI. ada azri, shiro, haziq, syafiqah. hmm.. sound interesting.
tapi, ilmu SHUFFLE : 0....... sedangkan ada satu beban tergalas di bahuku. siapkan nombor meja dinner form 5 dan urus pendaftaran. almaklumlah. BADAN WAKIL PELAJAR......
bedal je la. ok, NIK, aku join. satu perkara menakjubkan akan berlaku.
x bleh jadi ni. aku pun carik guru shuffle. yes, jumpa. mirza aiman. form 4. shuffler paling berpengaruh pernah ada di maktab ni. dia pun bagi la basic sikit, kat asrama. ramai jugak la form 4 lain gelak bila tengok aku shuffle. biar betul dia ni. hehe. from basic, aku practice sikit2.
kat kelas, makmal, tandas, asrama, sume la tempat2 yg menjadi mangsaku.
kadang2 ada gak classmate, roommate perasan. macam fatimah, syamil.
hari kedua terakhir, before great dinner form 5. practice dgn yg lain. kat makmal seni lukis.
time tu la sebenarnya baru nak cipta tarian, step2. tapi, harung je. dah nak dead-line.
hari terakhir, rehearsel kat bilik PRS. ramai gila training, ada budak tarian hindustan, tarian kasanova, dgn silat. cikgu hazlin tengok. dia nampak cam puas hati.
hari sebenar.
xde topi merah. mintak aizat, thanks aizat kasi topi. heeee. siap berus kasi hilang habuk.
2.30pm bertolak ke rasa sayang golf n country club. naik kereta cikgu hazlin( hyundai getz)
sama2 nur alia, ummu, dan amirah lina. aku duduk depan la. bahaya duduk seat belakang.
sampai je, start arrange dewan dinner. kasi nombor pada tiap meja. (sebenarnya pihak hotel yg tolong buatkan). haha.
tukar dari baju batik maktab ke baju dinner kat chalet dgn BWP yg lain termasuk ameer dan farhana (pengacara).
akhirnya, malam menjelma. bas2 dari maktab datang. tibalah majlis dinner. sume daftar. aku dgn amirah lina jaga pendaftaran. best gila. habis je sume daftar, termasuk guru, cepat2 tukar baju dgn haziq, azri. ready utk diterkejutkan. haha. 

ready kat backstage. mula la persembahan diorang. mula2, bee-gees. syamil, wan syafiq dan pasangan. 2nd, hindustan. adil dan pasangan. 3rd, kitorg. hip hop revolution. memang happening time tu. start je kitorg, sume menjerit. cam x percaya. amat terkejut. cikgu2 pun sama. khususnya aku. sapa sangka jadi shuffler. kitorg menari dengan amat mengagumkan. memang betul2 lawak masa tu. aku dapat lihat cikgu aminah, pak hassan dan cikgu2 lain semua terlopong tgk aku shuffle. haha. tgh sedap2 aku dgn haziq shuffle, tiba2 music stop. WOW. kacau feeling. kesian tarmizi. dia dan krew2 nye dah check sound system betul2. apakan daya. kita hanya mampu berusaha. Allah swt jua yang menentukan. majlis berjalan dgn amat lancar. kamil jadi perhatian malam itu dgn lagu jason mraz. masa balik semua kawan2 aku kata aku dah lain. bukan Hasif yang dikenal dulu. problem masa balik. bas lelaki semua dah penuh. amat2 pelik. semua lelaki boleh naik bas balik atau balik dgn cikgu kecuali aku. so, bincang punya bincang dgn cikgu, terpaksa naik bas perempuan. duduk la aku sorg2 tercangak kat depan dgn driver bas. dia la teman aku berbual sepanjang perjalanan balik. logik juga. takkan aku nak duduk kat tempat passenger pulak kan. walaupun aku ada hak asasi sebagai penumpang yang berhak dapat tempat duduk yang selesa, moral dan etika ketika itu x mengizinkan. berdasarkan acara pertukaran hadiah masa tu, aku dapat hadiah dari asma husna. memang best. Thanks sgt2 kat dia! esok pagi adalah permulaan hari yang baru. imej Hasif yang baru. semua pandang aku semacam sepanjang hari tu. termasuk cikgu2. siap mintak aku demo shuffle depan diorg. kira jadi berita hangat dan sensasi la. aku suka untuk memanggil diriku hari tu MAN OF THE DAY.



No comments:

Post a Comment